Francis Kurkdjian, poznati kreator parfema i tvorac jednog od najskupljih mirisa na svijetu – Baccarat Rouge 540, postao je novi kreativni direktor parfemske kuće Dior. Naime, bivši kreativni direktor François Demachy odlazi u penziju.

Kao tvorac i suosnivač brenda Maison Francis Kurkdjian, koji je osnovao s Marcom Chayem, i član grupe LVMH od 2017. godine, postao je vodeće ime u svijetu parfema. Iako se sada pridružio Dioru, za kojeg će stvarati nove mirise, ostaje kreativni direktor svoje parfemske kuće.

Kurkdjian, koji je u svijetu parfema 25 godina, vrlo brzo je postigao svjetski uspjeh sa svojim prvim parfemom, muškim mirisom Le Male od Jean-Paul Gaultiera.

“Francis Kurkdjian je vizionar i strastveni umjetnik koji poslu pristupa kreativno, s puno energije i profesionalizma i sve za osvajanje svijeta mirisima. On ima svoj svijet pun kontrasta i zato ga volim”, rekao je CEO Dior Laurent Kleitman.

Pročitajte takođe: Novi detalji najočekivanijeg parfema: Rihanna’s Fenty parfem je ‘sladak i začinjen’, a evo kako izgleda bočica

Nakon svog prvog parfema, Kurkdjian je nastavio raditi za velike dizajnerske marke kao što su Acqua di Parma, Narcissus Rodriguez, Elizabeth Arden, Giorgio Armani i Lancôme prije nego što je 2009. osnovao vlastiti brend. Osam godina kasnije, kompaniju je kupila Diorova matična kompanija LVMH. Tokom svoje karijere ostvario je i brojne saradnje sa poznatim umjetnicima kao što su Sophie Calle i Christopher Rizzo.

Ali ovo nije Kurkdjianov prvi susret s Diorom. Naime, za njih je stvorio čak dva parfema – La Collection Privée – Eau Noire i Cologne Blanche.

“Čast mi je pridružiti se parfemskoj kući Christian Dior, koja ima bogatu istoriju i kreativan duh okrenut budućnosti. Oduševljen sam što mogu podijeliti svoju viziju stvaranjem parfema za Dior, to je velika privilegija”, rekao je Kurkdjian .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here