Fijasko zgrade pune zelenila, niko ne želi živjeti u njima, puno je komaraca

74

Balkoni su u tolikoj mjeri obrasli vegetacijom da vlasnici stanova izbjegavaju život u njima zbog najezde komaraca koji, poput ljudi, jako vole biljke, pišu kineski mediji

{module Oglas 1 – 2020}

Eksperimentalni zeleni projekt stambenog zbrinjavanja u kineskom megagradu Chengduu jamčio je budućim stanarima život u zelenilu uređenih vrtova na svakom balkonu u takozvanoj “okomitoj šumi”, ali planove su im pomrsili – komarci.

2d9b8cd9 c9c8 4a6c a63b 60b3280ab120

Balkoni su u tolikoj mjeri obrasli vegetacijom da vlasnici stanova izbjegavaju život u njima zbog najezde komaraca koji, poput ljudi, jako vole biljke, pišu kineski mediji.

Agencija za nekretnine kaže da je svih 826 stanova prodano do travnja ove godine, no umjesto modernog ekološkog raja, neboderi sada podsjećaju na snimanje seta nekog postapokaliptičnog filma.

{module Oglas 0 – 2020}

62b5937b 1c29 4bf2 bafd 764ecaad38fa

U stanove zgrada s okomitim vrtovima u Chengduu zbog bojazni od zaraze dosad je uselilo samo desetak porodica, izvijestili su državni mediji.

Blok od osam zgrada izgrađen je još 2018, a svaki balkon osmišljen je tako da osigura dovoljno prostora za uzgoj i rast raznih biljaka, prenose lokalni mediji.

Ali bez većine stanara, koji još nisu uselili, vegetacija je na balkonima “podivljala”, što je potencijalni “eko-raj” pretvorilo u džunglu prepunu komaraca.

{module Oglas 2 – 2020}
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *