Ovo je jedan od karcinoma koji se najteže otkrivaju, a najčešće se dijagnosticira kad je bolest već uznapredovala. Evo na koje simptome morate pripaziti

54

Iako se svaki oboljeli susreće s drugačijom kombinacijom simptoma, a najčešći su to slabost i umor, križobolja, udaranje srca, bolovi u kostima, infekcije i simptomi zatajivanja bubrega. Takvi obični simptomi usporavaju proces dijagnoze koja se često postavlja tek nakon lomova kostiju, učestalih infekcija ili oštećenja bubrega. Statistike pokazuju da jedan od četiri oboljela ima oštećenja bubrega, tri od četiri imaju anemiju, 30 posto ima hiperkalcemiju, 60 posto ima bolove u kostima, a 80-90 posto ima osteolitičke lezije. Mnogi pacijenti prolaze dugu proceduru i obave niz pretraga prije nego što stignu do hematologa i konačne dijagnoze koja se provodi laboratorijskim pretragama, ispitivanjem koštane srži i dijagnostičkim snimanjima.

Teret za cijelu obitelj

Nakon što se postavi dijagnoza, dogovara se početni tijek terapije kojemu je cilj smanjiti broj mijelomskih stanica, ublažiti simptome i spriječiti komplikacije, poboljšati kvalitetu života i osigurati što dublji odgovor na liječenje i što dužu remisiju. Kod mlađih osoba i onih koji su u boljem zdravstvenom stanju u početno liječenje je uključena i visokodozna kemoterapija s transplantacijom vlastitih matičnih stanica.

Klinička ispitivanja mogla bi poboljšati kvalitetu života oboljelima i pružiti nove mogućnosti – oboljeli su voljni sudjelovati, no u proteklih nekoliko godina u RH se provelo samo jedno kliničko ispitivanje u indikaciji multiplog mijeloma. Rak predstavlja teret za cijelu obitelj, a liječenje utječe na različite dimenzije funkcioniranja života. Liječenje utječe na tjelesnu, psihološku, duhovnu i socijalnu razinu funkcioniranja života, a rehabilitacija je jedan od najvažnijih koraka u življenju s rakom.

Postoje razne grupne podrške i ostale vrste psihološke pomoći za oboljele i njihove obitelji, a veliku ulogu u emocionalnoj potpori imaju medicinski djelatnici koji sudjeluju u čitavom procesu liječenja. Od velike važnosti u kvaliteti života oboljelih imaju postojeći i budući poslodavci, njihova podrška i uključivanje u radno okruženje.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *