NIJEMCI ĆE SE GRIJATI NA DRVA, A CIJENA DRAMATIČNO RASTE: Nema ruskog gasa, pa kupuju kineske peći

39

USLED vrtoglavih cena gasa, nafte i struje, Nemci se sve više okreću drvima za grejanje svojih domova, zbog čega su se cene skoro udvostručile u odnosu na prošlu godinu, piše EURACTIV.

Već nedeljama ruski gas ne da teče kroz Severni tok 1, nemačke nuklearne elektrane treba da budu zatvorene, a vlada spasava energetske kompanije na sve strane.

Nedavne političke izjave su doprinele zabrinutosti.

– Nemačka bi mogla dobro da preživi predstojeću zimu pod uslovom da imamo sreće sa vremenom i da uštedimo dovoljno gasa – objasnio je 19. septembra nemački ministar ekonomije Robert Habek.

U tom kontekstu, značajan skok cena drveta ne iznenađuje.

– Nekima je čudno što cena peleta raste. Meni nije. Kada cena dobra poraste, ljudi ga zamenjuju, podižući cenu zamena – rekao je Lajon Hirt, profesor u Berlinu.

Prema podacima koji porede cene ogrevnog drveta u avgustu 2022. godine, Nemci troše znatno više novca na drva za grejanje svojih domova.

Cene peleta i ogrevnog drveta porasle su za 85,7% u odnosu na prošlu godinu.

Najdrastičnije poskupljenje imale su piljevina i pelet, koji su poskupeli za 133,3%. U međuvremenu, prosečno povećanje cena robe široke potrošnje u istom vremenskom periodu iznosilo je svega 7,9%.

Nemački statistički zavod navodi višestruke uzroke za izuzetan skok, pripisujući ga „povećanoj potražnji“ i „povećanim troškovima nabavke i transporta u drvnoj industriji“.

Rastuća tražnja zemlje za drvetom takođe je smanjila izvoz, koji je pao za 30,3% u odnosu na prošlu godinu.

Dok su visoki domaći troškovi energije ometali proizvodnju peći na drva za grejanje, koja je pala za 4,5% u prvom kvartalu 2022. godine, uvoz peći je porastao. Do jula, dodatnih 60.000 peći je uvezeno u Nemačku, od kojih je 62,4% dolazilo iz Kine. Istovremeno, reeksport peći u zemlje EU smanjen je za 28,8%.

Nekoliko nemačkih domova se greje isključivo na drva.

(Novosti)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *