U Prizrenu je svečano otvoren Bošnjački kulturni centar

63

Povodom nacionalnog Dana Bošnjaka, premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, zajedno sa potpredsednicom Vlade Republike Kosovo, Emilijom Redžepi, učestvovao je na svečanoj ceremoniji inauguracije Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu prenosi Kosova.info

“Čast mi je danas biti sa vama i obilježiti Dan Bošnjaka kako dolikuje”, rekao je premijer Kurti na početku svog obraćanja. Na današnji dan prisjetio se Prvog Bošnjačkog sabora u opkoljenom Sarajevu 1993. godine i dan kada su se Bošnjaci borili za neotuđivo pravo na svoje ime, dodao je.

On je cijenio doprinos Bošnjaka u razvoju Republike Kosovo, dok je rekao da su politički predstavnici Bošnjaka danas sastavni dio vlasti, koji direktno utiču na donošenje važnih odluka za naše društvo i interese zemlje u cjelini.

Premijer je istakao podršku Ureda premijera za bošnjačku zajednicu, preko kancelarije za Pitanja zajednica, koja je dodijelila subvencije za podršku projektima za donošenje odluka za mlade, kulturne aktivnosti, promociju bošnjačkog naslijeđa i rukotvorina žene, medije za zajednice, radio emisije i televizije za zajednicu, kao i Kongres bošnjačkih intelektualaca Kosova, u međuvremenu je rekao da je od 100 mladih ljudi primljenih u Vladin program za šestomjesečno stažiranje u institucijama, njih 32 iz bošnjačke zajednice.

U nastavku možete pogledati obraćanje:

Zamjenica premijera Redžepi je također izrazila oduševljenje što zajedno sa premijerom Kurtijem danas obilježavamo ovaj državni praznik Bošnjaka otvaranjem Kulturnog centra u Prizrenu.

„Ponosna sam što smo zajedno sa vama radili na tome da danas u Prizrenu Bošnjaci imaju svoje sastajalište, svoj kutak za mlade, nevladine organizacije, kulturno-umjetnička društva, žene, penzionere, mjesto gdje mogu slušati muziku na svom jeziku.”

.Ona je dodala da sa ovim centrom danas čuvamo i negujemo kulturno nasleđe zajedno sa svim ostalim zajednicama u Republici Kosovo.

Kosova.info
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *