Ukrajinski muftija ruskim muslimanima: Bježite, predajte se

60

Jedan od čelnika Islamske zajednice Ukrajine apelirao je danas na muslimane Krimskog poluotoka i sve muslimane koji žive u Rusiji da izbjegnu regrutaciju ili da se predaju.

Kako je objavljeno na Twitteru, šef Asocijacije ukrajinskih muslimana i predsjednik Vijeća uleme vjerske administracije krimskih muslimana Sulejman Hajrulajev obratio se “direktno krimskim muslimanima, ali i muslimanima Rusije koji ne žele učestvovati u ovom ratu, onim koje primoravaju da idu u ovaj rat.

Iako je na videosnimku koji je podijeljen društvenim mrežama navedeno kako je riječ o “zamjeniku muftije Krimskog muftijstva“, kasnije objašnjena prava titula Hajrulajeva.

On je poručio: “Prvo i najvažnije, molite Allaha za zaštitu od zla ovih tiranina“.

“Drugo, pronalazite razne načine da izbjegnete (regrutaciju), napustite ovu državu, napustite ove regije i bez obzira na sve ne uzimajte pozive za regrutaciju“, naveo je on.

Predaja kao opcija da se ostane živ

U nastavku poručuje muslimanima Rusije i Krima da, čak i ako dobiju poziv, “odmah ga poderite pred njima jer je bolje biti iza rešetaka i izabrati ovu stazu nego izabrati stazu ubijanja“.

“Budite kao (Božji poslanik) Jusuf koji je rekao: “Gospodaru moj, draža mi je tamnica od ovoga na što me one navraćaju.” (Kur’an 12:33)’“

I treće, ako se tako desi da se nađete u ovim jedinicama, predajte se, govori Hajrulajev i dodaje:

“Nađite razne načine za predaju i ostat ćete, uz Božju pomoć, živi sa svim svojim pravima. Bit ćete na slobodnoj zemlji.“

Na kraju poručuje: Ali, ako ne možete ni to uraditi, onda ja znam gdje trebate pucati, a mislim da i vi isto razumijete…
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *