Novopazarske apotekarice u državnoj apoteci pola godine bez plata, najvaljuju tužbu

58

Apotekarska ustanova u Novom Pazaru moraće na sud ako do 5. oktobra ne isplati zarade zaposlenima. Od 25 zaposlenih, 19 je potpisalo zahtev za utuženje, koji „spremno“ čeka dati rok u jednoj novopazarskoj advokatskoj kancelariji.

Nisu im isplaćene zarade za poslednjih 6 meseci, troškovi prevoza i jubilarne nagrade. Predstavnici sindikata te ustanove išli su i u Ministarstvo zdravlja da traže pomoć radi prevazilaženja teške situacije.

Direktorka Apotekarske ustanove Sanela Prenča potvršuje za Danas da su u nezavidnoj finansijskoj situaciji, da su zarade neisplaćene i da ima saznanja da će ustanova biti tužena.

– Pre desetak dana, isplaćen je drugi deo zarade za februar. Mi poslujemo po tržišnom principu i plate moramo da zaradimo. Za ovih 19 meseci, kako postojimo kao Apotekarska ustanova, uspeli smo sami da zaradimo za 4,5 plate, a za 8,5 isplaćenih zarada smo se snalazili iz sredstava koja nam stižu iz lokalne samouprave – objašnjava Prenča i dodaje da je lokalna samouprava kao osnivač obavezna da izdvaja samo za „režijske troškove, ali ne i za plate, koje moraju da se zarade“.

Prenča naglašava da mesečno od marži i prodatih lekova uspeju da zarade milion dinara, a za zarade su potrebna tri miliona.

– Prema dobavljačima mi nemamo dugovanja, ali prema zaposlenima imamo 18 miliona dinara i dugujemo četiri jubilarne nagrade koleginicama koje rade i po 35 godina – kaže direktorka novopazarske Apotekarske ustanove i misli da je jedino rešenje da novo Ministarstva zdravlja „od lokalnih samouprava preuzme osnivačka prava nad apotekarskim ustanovama, koje imaju, uglavnom, slične probleme ili da se ide na javno-privatno partnerstvo“.

Apotekarska delatnost, u ovom gradu, ima jaku konkurenciju. Pored četiri državne, radi još sedamdesetak privatnih apoteka i sve dobro posluju.

Apotekarska ustanova u Novom Pazaru radi od februara prošle godine. Izdvojene su iz Doma zdravlja u samostalnu ustanovu, a osnivač je grad Novi Pazar.

U okviru te ustanove rade četiri apoteke, tri su u samom centru grada i jedna u Domu zdravlja.

Kada su preuzeta osnivačka prava, iz budžeta gradske uprave je izdvojeno 17 miliona dinara za vraćanje svih dugova i deblokadu računa.

Apotekarska ustanova je svoju samostalnost započela čistim računima, ali je za godinu dana upala u finansijske probleme, koji su, sada, teško rešivi.

Ta ustanova, ove godine, može da računa na 15 miliona dinara iz gradske kase.

Direktorka Prenča moli za strpljenje svoje zaposlene i podseća da je odustala od otpuštanja viška zaposlenih i da je na posao vratila one koji su prethodno bili otpušteni „zbog tehnološkog viška“.

Kaže da su njihove zarade visoke u odnosu na privatne apoteke. Za farmaceutskog tehničara mesečna bruto plata je 77.000 dinara, a za diplomiranog farmaceuta 110.000 dinara.

Apotekarice ne odustaju od svojih zahteva i postavljenog roka za isplatu neisplaćenih zarada. (Danas)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *