POSLJEDICA AGRESIJE / Rusija za sedam mjeseci izgubila više vojnika nego SAD tokom cijelog rata u Vijetnamu

60

Posljednji podaci koje je objavilo ukrajinsko ministarstvo odbrane navode da je u Ukrajini od 24. septembra stradalo 58.580 ruskih vojnika

Time je broj ukupnih žrtava prešao broj od 58.281 koliko je stradalo američkih vojnika u vijetnamskom ratu. Ipak ono što posebno treba da zabrine rusku stranu je da su izgubili tako veliki broj za svega sedam mjeseci, dok je američka intervencija u Vijetnamu trajala više od 13 godina.

Američke intervencija je započela sa ciljem sprečavanje razvoja komunizma u Sjevernom Vijetnamu. Prema američkoj domino teoriji, kada bi jedna zemlja postala komunistička, ostale zemlje regije bi je slijedile, a američka politika smatrala je komunističku prevlast nad cijelim Vijetnamom neprihvatljivom.Ipak, intervencija nije išla onako kako su to zamišljali američki zvaničnici, gerilsko ratovanje, nepristupačan teren te značajna sovjetska pomoć Sjevernom Vijetnamu je onemogućila uspjeh američke operacije.

Velike žrtve i opće nezadovoljstvo ratom su stvorile velike antiratne pokrete u SAD-u a njihov pritisak i sve veće ogorčenje javnosti je na kraju dovelo do takozvane “vijetnamizacije” i konačnog povlačenja američke vojske iz Vijetnama.

Kada paralelno pogledamo situaciju u Rusiji evidentno je da tamo ne postoji takva snaga koja bi uticala na takav način. Mjestimični protesti protiv “djelimične” mobilizacije ipak nisu nešto što bi moglo u većoj mjeri utjecati na daljnji razvoj situacije.

Iako iz Kremlja negiraju ovaj broj žrtava, evidentno je da se nalaze u očajnoj situaciji jer su pokrenuli mobilizaciju koja ne može ni na koji način nadoknaditi profesionalne vojnike izgubljene za ovih sedam mjeseci.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *