“KAO DA JE OTEO DANSKU, BELGIJU I HOLANDIJU ZAJEDNO” – Estonska premijerka optužila Putina za krađu: Nazovimo stvari PRAVIM IMENOM

45

Estonska premijerka Kaja Kalas optužila je Vladimira Putina za krađu, zbog aneksije ukrajinskih teritorija i pozvala EU da pojača sankcije, uključujući ograničenje cene gasa.

Ona je uporedila veličinu teritorije koju je Rusija otela Ukrajini sa zemljama u Evropi.

– Pogledajmo veličinu ilegalne aneksije Rusije. Rusija će objaviti da je oko 20% teritorije Ukrajine pripojeno Rusiji. Veličine je 108 800 km2 – ovo je uporedivo sa Austrijom i Belgijom zajedno. Ili Danska, Belgija i Holandija zajedno. Ili 30% Nemačke. Ili veličine Republike Koreje.

Ako tome dodate Krim, teritorija je uporediva sa tri Belgije i Holandije zajedno. I oko 40% Nemačke – rekla je ona, prenosi Gardijan.

Istakla je da se radi o krađi.

– I nazovimo stvari pravim imenima. Rusija pokušava da prepravi mapu Evrope. To je otimanje zemlje. To je krađa. Putin se nada da će ovim korakom dodati legitimitet svojoj invaziji. Međunarodna zajednica to nikada neće priznati – rekla je ona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas zvanično proglasio aneksiju četiri ukrajinska regiona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je navela da je pripajanje četiri ukrajinska regiona Rusiji ilegalno i dodala da će okupirane teritorije ostati deo Ukrajine.

“Nezakonita aneksija koju je proglasio Putin neće promeniti ništa”, napisala je ona na Tviteru.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *