Nakon posljednjih ofanziva ruska vojska postala glavni opskrbljivač ukrajinskih snaga

51

Proboj u regiji Harkova prije mjesec dana završio je zarobljavanjem više stotina komada ruskog oklopa. U neorganizovanom povlačenju Rusi su ostavljali sve za sobom, pa je time količina zarobljene tehnike postala veća od one koju su zapadni saveznici donirali Ukrajini.

Dijelovi ruske opreme su spremni za trenutnu uporabu, dok su drugi na popravci za povratak na frontu. Tenkovi, vozila i topovi koji su previše oštećeni da bi se mogli spasiti se rastavljaju radi rezervnih dijelova. Ono što je ključno, Rusija je za sobom ostavila i velike količine sovjetskih standardnih topničkih granata koje su u Ukrajini bile gotovo potrošene.

Ovo će sigurno pomoći ukrajinskim snagama dok preuzimaju dijelove regije Donjeck i probijaju se dalje na istok u obližnji Luhansk.

Jedan ukrajinski bataljon zaplijenio je 10 modernih tenkova T-80 i pet samohodnih haubica 2S5 Giatsint kalibra 152 mm nakon što je prošlog mjeseca ušao u grad Izyum, saopćio je zamjenik načelnika štaba, Ruslan Andriyko.”Imamo toliko trofeja da ni ne znamo što ćemo s njima”, rekao je. “Počeli smo kao pješački a postali smo motorizovani bataljon”, dodao je Andriyko.

U kombinaciji s oružjem uzetim tokom ruskog povlačenja iz Kijeva i drugih dijelova sjeverne Ukrajine u aprilu, ovi nedavni dobici pretvorili su Moskvu u daleko najvećeg dobavljača teškog naoružanja za Ukrajinu, daleko ispred SAD-a ili drugih saveznika u samom broju. Međutim mora se istaći činjenica da su zapadna oružja obično naprednija i preciznija.

Prema onome što je snimljeno Ukrajina je zarobila 460 ruskih borbenih tenkova, 92 samohodne haubice, 448 transportera, 195 oklopnih borbenih vozila i 44 raketna sistema. Pravi broj je vjerojatno veći jer se ne snima svaki komad zarobljene opreme.

Nije sva oprema vrhunska, ono što se zarobljava je mješavina moderne opreme koju Ukrajinci mogu koristiti prilično učinkovito, a neke stvari su ipak više prikladne za muzejske izložbe.

Dok ukrajinske jedinice zadržavaju lično oružje i streljivo, veće zapljene poput tenkova i topova obično se redistribuiraju kroz vojno logističku komandu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *