Sjenica: Preko 60 učenika na Pešteri ne ide u školu zbog prevoza /VIDEO/

60

Preko šezdeset učenika osnovne škole ” Rifat Burdžović Tršo” na Pešteri ne ide redovno u školu zbog neobezbjeđenog prevoza , koji im je zakonom zagarantovan. Problem je nastao ove školske godine kada se na dva tendera niko od prevoznika nije prijavio za taj posao , jer , kako kažu, cijene koje nudi lokalna samoprva Sjenice su niske.

Karajukiće Bunari najhladnija tačka u Srbiji, posebno tokom zimskog perioda, ima gorući problem, prevoz učenika do škole . U ovom mestu 90% učenika koristi prevoz jer su im domovi od škole udaljeni po nekoliko kilometara. Prevoz je potreban đacima iz Ugla, Dolića, Tuzinja, Krnje jele, Rastenovića i Buđeva, ali ovdje godine prevoza nema , jer niko od prevoznika nije zainteresovan za taj posao. Svako se snalazi kako umije.

Dragan Balšić kaže za A1 da još uvek ne može da vjeruje da svi okreću glavu ovom problemu.

“Svaki dan ovako. Dovodim je u školu, kasnije je uzmem. Ostavim sve kod kuće, djecu moram da uzmem. Saobraćaja ovdje ima, može neko da ih pregazi. Mučimo muku, a prevoza nema. ” , kaže Dragan jedan od roditelja ovog sela.

Roza Popadić, majka jedne od učenica iz sela Bare kaže da se osjećaju kao građani drugog reda.

” Gdje ima to? I manja sela imaju prevoz. Jesu li naša djeca višak? Šta treba da uradimo? Da zakačimo prikolicu, da trpamo djecu kao stoku? ” , kaže Roza Popadić, majka jedne od učenica iz sela Bare.

Selimir Balšić smatra da nadležni nisu svjesni problema, da djeci prijeti opasnost i od saobraćaja.

” Na visini zadatka nisu direktor škole, predsjednik opštine, ali ni država. Naročito je problem u državi, koja mora da ima neke ingirencije. Vlast ne postoji samo da bi bila vlast, već da sa njom podijelimo dobro i zlo. Mi bismo i platili dio, samo da imaju prevoznika” , rekao je za A1 roditelj Selimir Balšić

Sličnog mišljenja je i Asmir Turković, otac jedne djevojčice.
“Deset kilometara je daleko selo. Ovde ima i pasa, ona je mala i ne može sama. Niko ne mari za prevoz, dokle više, ne znam.” , kaže Asmir.

Jedan od roditelja i član Školskog odbora Muamer Dacić smatra da svi zaboravljaju da se radi o djeci.

“Najviše ispaštaju djeca. Imaju pravo da se školuju kao i njihovi vršnjaci koji žive po gradovima Srbije.” kaže za A1 Muamer Dacić.

Direktor škole Muzafer Bibić tvrdi da ova obrazovna ustanova nije u obavezi da obezbjedi prevoz učenika, ali jeste da raspiše javnu nabavku, na osnovu odluke Opstinskog vijeća.

“Osjećam odgovornost, ali škola ne može da riješi ovaj problem. To može samo lokalna samouprava. Već četiri učenika se ispisalo zbog prevoza, a prosječno 20 do 50 odsto učenika svakodnevno gubi nastavu, a kada su loši vremenski uslovi i 90 odsto njih ne dolazi.”, rekao je Bibić.

Predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić kaže za A1 da od osam škola sa teritorije te opštine samo škola u Karajukiće Bunarima nije uspjela da nađe prevoznike.

“Smatram da je to klasična ucjena prevoznika. Veće je u aprilu povećalo cenu prevoznicima za 30 odsto, a nedavno za još 10 odsto, tako da je cjena potpuno rentabilna “, rekao je Mujagić.

Prevoznici neće da voze jer kažu da su sela razuđena i da svake godine ima sve manje djece. Oni traže od lokalne samouprave da se cjene povećaju za 30 odsto.

Kroz surovu Pešter deca svakodnevno pređu preko 10 kilometara kako bi stigla do škole, tokom zime do škole im je potrebno i par sati.

E. Radetinac.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *