UZNEMIRUJUĆE TVRDNJE / Zelenski: Rusija već priprema građane za nuklearni rat, spremni su da koriste to oružje

76

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da je Rusija počela pripremati svoje građane za mogući nuklearni rat te je pozvao na dodatne sankcije režimu Vladimira Putina.

U intervju za BBC je negirao da je pozvao da se Rusija napadne, istakavši da je su njegove ranije konstatacije pogrešno prevedene. Ukrajinska vojska je u posljednjih nekoliko sedmica oslobodila velike dijelova teritorija na istoku zemlje. Putin je tokom oslobađanja teritorija donio odluku o anektiranju četiri ukrajinske regije – Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk. Osim toga, odlučio se mobilizovati dodatnih 300.000 vojnika.

Odluka o aneksiji je uzrokovala strah da će se rat dodatno rasplamsati. Putin i drugi ruski zvaničnici su poručili da postoji mogućnost upotrebe nuklearnog oružja, odnosno taktičnog oružja. Međutim, Zapad nije uvjeren da je Moskva zaista spremna na to. No, Zelenski uvjerava da se Rusija već priprema za takvo nešto.

“Oni počinju pripremati društvo i to je veoma opasno. Spremni su da to urade, da iskoriste to oružje. Raspravljaju o tome da li to učiniti ili ne. Dovoljno je opasno kada se razgovara o tome”, izjavio je.

Ukrajinski predsjednik je dao intervju za BBC nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da je rizik od upotrebe nuklearnog oružja najviši od Kubanske krize, tj. od 1962. godine.

Zelenski je pozvao da se protiv Rusije dodatno djeluje, jer, kako je rekao, predstavlja rizik po cijelu planetu. To za njega znači nastavak sankcionisanja Rusije. Napomenuo je da Putin pokušava ukrajinsku nuklearnu elektranu pretvoriti u rusko vlasništvo. Poručio je posljednje mobiliziranim Rusima da su “topovsko meso”.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *