Vučić: Srbiji se nudi ubrzan ulazak u EU i značajne ekononske koristi ako pusti Kosovo u UN. Mogu da nam uzmu sve, ali mi ćemo se boriti mirnim sredstvima (VIDEO)

55

U skladu sa dogovorom sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, želeo bih danas da obavestim građane Srbije o svim važnim stvarima i onome što treba da se dogodi u narednom periodu, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naša pozicija postaje sve komplikovanija po pitanju Kosova i Metohije. Zapadne zemlje će pokušavati da reše problem ulaskom Kosova u UN, i što misle da tako rešavaju evropske probleme, a druga stvar je da žele da oduzmu argument Vladimiru Putinu iz ruku – rekao je Vučić.

Kako je kazao, kada sam rekao da se menja arhitektura, iz EU su me demantovali.

– Danas imamo predlog Nemačke i Francuske na stolu. Ne možete da bacite predlog koji od njih dolazi, a da li možemo da prihvatimo, takođe nisam siguran – kaže Vučić.

“Traže da pustimo Kosovo u UN”

Kako je dodao, naša najveća greška je to što smo prihvatili da EU rukovodi procesom rešavanja problema Kosova i Metohije.

Kako je rekao, videli ste izjave predsednice Kosova.

– Niko od onih koji treba da ih opomene, to nije učinio. Što se tiče samog papira, suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunardone institucije i Ujedinjene nacije. Za to, dobila bi brzi ulazak u EU, i verovatno značajne ekonomske koristi – rekao je Vučić.

Stav naš je, navodi Vučić, da je razgovor od “životnog značaja”.

– Rekao sam da je za Srbiju, i zbog Ustava, ali ne samo zbog njega, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN, i to će nositi svoje posledice. Cela ideja se zansiva na tome da, čak i bez našeg priznanja, da se ne bunimo, i da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN – naveo je Vučić.

“Važi samo politika sile”

Dodao je da su problemi sa Kosovom i na drugom novou, a odnose se na napade na srpsko stanovništvo. Pomenuo je i dolazak određenog broja trupa na KiM.

– To znači da nema ni govora o poštovanju Rezolucije ni bilo čega, već da je politika sile ono što treba da se poštuje – naveo je predsednik Srbije.

Svi se tog prava pridržavaju onda kada im odgovara – naveo je Vučić.

Osam nota o povlačenju priznanja

Ističe da će Srbija, u skladu sa međunarodno pravnim normama, nastaviti da se ponaša.

– U ovom trenutku imamo osam nota o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. Velike sile će to sve pokušati da napadaju. Ono što nas čeka, a pokušaće da nas obmanjuju da je sve zbog Putina i Rusije i ko zna čega… – naveo je Vučić.

Kaže da se očekuje da početkom novembra bude dobeta odluka o početku procedure za prijem Kosova u Savet Evrope.

– To sve nisu ad hok akcije, planira se to – objasnio je Vučić, dodavši da nama na kraju ostaje da se suočimo sa svim tim.

Kako kaže, “ono što je politika naše zemlje, mogu da nam uzmu sve, ali mi ćemo se boriti mirnim sredstvima”.

– Mi moramo da štitimo svoj teritorijalni integritet, izgledi su nam mali, i sada ne postiji odluka u srpskom rukovodstvu za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i člasntvu u UN – istakao je Vučić.

Za namensku industriju 100 miliona evra

Kako je Vučić naveo, zbog sukoba u Ukrajini, pokazale su se tri važne stvari: zdravstvo, finansijska stabilnost i energetska stabilnost, hrana, i vrlo važna vojska, snaga armije jedne zemlje i njeni kapaciteti.

– Krenuli smo u velika ulaganja, 100 miliona evra u namensku industriju, da ćemo još ulagati u mašine, jer je jasno da će sukobi dugo da traju – naveo je Vučić.

Kako je naveo, oružje možemo da prodamo na nekoliko strana.

– Da ne bismo ostali bez municije, potpisao sam naredbu za sve naše fabrike da 20 odsto proizvodnje ostaje u Srbiji – kazao je Vučić.

Izvor:Tanjug,Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *