Erdogan: Sve dok sam ja na vlasti kamatne stope će se snižavati

58

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će se kamatne stope u ovoj državi snižavati sve dok je on na vlasti te je pozvao investitore da iskoriste pogodnosti jeftinog zaduživanja.

Ministar finansija Nureddin Nebati je podržao njegovo protivljenje rastu kamatnih stopa. Istakao je da vlada odbacuje ekonomski model koji podrazumijeva da se rastom kamatnih stopa ublaži inflacija.

Erdogan je ranije sugerisao Centralnoj banci da snizi kamatne stope i, kako pišu turski mediji, očekuje se da će njihov iznos do kraja ove godine biti jednocifren. Kamatna stopa je u posljednja dva mjeseca snižena na 12 posto.

“Iako takozvani ekonomisti i dalje govore o kamatnim stopama, nastavit ćemo da podržavamo proizvodnju i zapošljavanje. Sve dok je vaš brat na ovoj poziciji, kamatne stope će svaki dan i svake sedmice biti sve niže. Neka investitor dođe i zatraži kredit od naših državnih banaka. Nećemo im otežavati kamatnim stopama. Investicije ne dolaze kada su kamatne stope visoke”, poručio je tokom posjete regiji Balikesir.

Erdogan se protivi rastu kamatnih stopa, jer smatra da se njima “bogati čine još bogatijim, a siromašniji još siromašnijim”. Za njega su one “najveći neprijatelj” i “majka svakog zla”. Za razliku od većine ekonomista, smatra da niže kamatne stope za posljedicu imaju nižu stopu inflacije, piše list Daily Sabah.

Inflacija u Turskoj iznosi 83 posto i najviša je u posljednjih 24 godina. No, organizacija imena Grupa za istraživanje inflacije (ENAG) smatra da je stvarna stopa inflacije viša od 186 posto. Jedan dolar trenutno iznosi više od 18 lira.




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *