NA SCENU JE STUPIO “GENERAL ARMAGEDON” – Stravične scene iz Kijeva su dokaz da je on sada glavni: “Njegove ruke će biti NATOPLJENE UKRAJINSKOM KRVLJU”

49

Talas napada na gradove širom Ukrajine dolazi dva dana nakon što je Rusija imenovala ozloglašenog generala za svog prvog generalnog komandanta za rat u Ukrajini.

General Sergej Surovikin je veteranski komandant i general vazduhoplovstva koji je predvodio rusku vojnu kampanju u Siriji 2017. godine, gde je optužen da je nadgledao brutalno bombardovanje koje je uništilo veći deo grada Alepa u Siriji.

U vojsci su njegove kolege navodno dale Surovikinu nadimak „General Armagedon“ zbog njegovog tvrdokornog i neortodoksnog pristupa vođenju rata.

– Nisam iznenađen što vidim šta se jutros dešava u Kijevu. Surovikin je apsolutno nemilosrdan i ne obazire se na ljudski život. Bojim se da će mu ruke biti potpuno prekrivene ukrajinskom krvlju – rekao je za Gardijan bivši zvaničnik ministarstva odbrane koji je sa njim radio.

Surovikinov glavni cilj u Ukrajini, kažu stručnjaci, biće rešavanje strukturnih problema koji muče rusku vojsku.

Gleb Irisov, bivši poručnik vazduhoplovstva koji je radio sa Surovikinom do 2020. godine, rekao je da je novi general jedan od retkih ljudi u vojsci koji je „znao kako da nadgleda i racionalizuje različite rodove vojske“.

– On je veoma okrutan, ali i kompetentan komandant. Ali on neće moći da reši sve probleme. Rusiji nedostaje naoružanja i ljudstva – rekao je on.

Prema rečima Irisova, Surovikin održava dobre radne odnose sa Vagner grupom, privatnom vojnom kompanijom povezanom s Kremljom koja se bori u Ukrajini.

Među Rusima koji su pozdravili imenovanje Surovikina bili su Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnera, i čečenski moćnik Ramzan Kadirov. Obojica su prethodno izrazila retke kritike vojnog rukovodstva zemlje, što je dovelo do neviđenih tenzija unutar ruske elite.

– Sada sam 100% zadovoljan operacijom – napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu u ponedeljak ujutru da bi opisao granatiranje Kijeva u kojem je ubijeno najmanje pet civila.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *