Čuvajte se kartonskih policajaca

50

Na društvenim mrežama ponovo je aktuelna priča o kartonskom policajcu iz BiH…

Veliki interes javnosti izazvale su fotografije iz Ostrošca, mjesta između Jablanice i Konjica koje prikazuju „policajca od kartona“, postavljenog uz magistralnu cestu M-17 u blizini tamošnje škole.

Tako su se po društvenim mrežama iznosili različiti komentari, a pojedinci su se pitali zbog čega je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona „papirnog policajca“ posudio od kolega u Sarajevu, s obzirom na to da ima oznake MUP-a Kantona Sarajevo.

Iako ovakve makete kartonskih policajaca nisu rijetkost u brojnim zemljama i postavljaju se u svrhu poboljšanja stanja sigurnosti u saobraćaju, odnosno, služe u preventivne svrhe, ipak, kod nas su rijetkost, a u MUP-u HNK-a su nam jučer potvrdili da oni s tim nemaju veze.

Kako smo saznali, kartonska maketa policajca u Ostrošcu je postavljena u okviru kampanje „Ovo je moja ulica – želim sigurno do škole“.

Riječ je o kampanji koja je realizirana pod pokroviteljstvom FIA – Međunarodne automobilističke asocijacije, a u okviru koje je Bosanskohercegovački auto-moto klub BIHAMK u saradnji sa JP „Ceste FBiH“ započeo postavljanje 12 posebnih saobraćajnih znakova upozorenja – statičnih policajaca u blizini šest osnovnih škola.

– To su škole koje se shodno provedenom istraživanju nalaze na najopasnijim lokalitetima, u blizini magistralnih cesta, u Bosni i Hercegovini, a sve s ciljem upozorenja vozača na blizinu škole i smanjenja brzine kretanja motornih vozila, odnosno povećanja sigurnosti djece u saobraćaju-navedeno je na stranici BIHAMK-a.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *