Elitne iranske trupe potajno ušle na liniju bojišnice, pomažu Rusima u napadima na Ukrajinu

48

Elitne iranske trupe potajno su ušle na liniju bojišnice kako bi pomogle Rusiji u napadima na Ukrajinu, otkriva Mirror.  Do 50 stručnjaka Korpusa iranske Revolucionarne garde (IRGC) raspoređeno je da obučavaju moskovske snage kako upravljati “kamikaza dronovima”. Poslani su na južni i istočni front sa stotinama bespilotnih letjelica Shahed-136.

Sumnja se da su u nekim napadima kontrolirali putanju leta i ciljanje timova bespilotnih letjelica Shahed-136. Ova vijest dolazi usred sve veće zabrinutosti u Kremlju da ratni stroj predsjednika Vladimira Putina ne radi i da mu ponestaje projektila. Ukrajinski topnički i bespilotni timovi nedavno su uništili jednu bazu Shahed-136 u južnoj Ukrajini, prema izvorima iz Kijeva.

Kako navodi Mirror, timovi Korpusa iranske Revolucionarne garde stacionirani su u Dzankoiju na Krimu i Hersonu na jugu, gdje je jedan tim IRGC-a već uništen. – Barem jedan od iranskih timova za obuku nedavno je pogođen i oni se aktivno love – rekao je jedan ukrajinski vojni izvor. – Već neko vrijeme smo zabrinuti da stručnjaci IRGC-a pomažu Rusiji u njihovim strašnim napadima na civile i oni su naravno na meti – dodaje.

Bespilotne letjelice Shahed-136 dugačke su oko 3,3 metra, mogu putovati brzinom od 160 km/h i nose eksplozivnu bojevu glavu koja može biti razorna kada se ispali. Ti se sustavi mogu nositi na stražnjoj strani vozila tako da se lansirna mjesta mogu brzo promijeniti. Desetke su oborile ukrajinske jedinice protuzračne obrane, ali postoji utrka s vremenom kako bi kijevske trupe dobile najmoderniju zapadnu obranu.

Izvor:Vecernji.hr
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *