RUSKI VOJNICI UBILI ČUVENOG MUZIČARA – Ukrajinski dirigent odbio da učestvuje na koncertu okupatora, nađen mrtav u svom domu

45

Ruski vojnici ubili su ukrajinskog muzičara u njegovoj kući nakon što je odbio da učestvuje na koncertu u okupiranom Hersonu, saopštilo je ministarstvo kulture u Kijevu.

Dirigent Jurij Kerpatenko odbio je da učestvuje na koncertu „kojim su okupatori nameravali da demonstriraju takozvano ’poboljšanje mirnog života’ u Hersonu“, navodi se u saopštenju ministarstva na svojoj Fejsbuk stranici.

Na koncertu 1. oktobra trebalo je da nastupi kamerni orkestar Gileja, čiji je Kerpatenko bio glavni dirigent, ali je on „kategorički odbio da sarađuje sa okupatorima“, navodi se u saopštenju.

Kerpatenko, koji je takođe bio glavni dirigent Hersonskog muzičko-dramskog pozorišta Nikola Kuliš, do maja je objavljivao prkosne poruke na svojoj Fejsbuk stranici.

Hersonsko regionalno tužilaštvo u Ukrajini pokrenulo je zvaničnu istragu „na osnovu kršenja zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji sa namernim ubistvom“.

Članovi porodice izgubili su kontakt sa dirigentom u septembru, navodi se.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *