Iranska sportistkinja se oglasila na Instagramu: “Hidžab mi je pao, NISAM GA SKINULA”

56

Iranska takmičarka u sportskom penjanju Elnaz Rekabi (33) izjavila je danas da joj je hidžab pao s glave slučajno na međunarodnom takmičenju u Južnoj Koreji, komentarišući izveštaje da ga je namerno skinula da bi se solidarisala s protestima u Iranu.

U objavi na Instagramu, Rekabi je napisala da se vraća u Iran posle takmičenja, s ostatkom tima, preneo je Rojters.

– Nenošenje marame tokom takmičenja u Seulu nije bilo namerno…radilo se o lošoj proceni, neočekivano su me pozvali da se penjem – navela je ona.

U međuvremenu je Međunarodna federacija sportskog penjanja saopštila da prate slučaj iranske sportistkinje, da kao organizacija pokušavaju da ustanove činjenice i da su u kontaktu s Rekabi i Iranskom penjačkom federacijom.

Slučaj iranske sportistkinje privukao je veću pažnju javnosti kada je BBC na persijskom objavio da njeni prijatelji ne mogu da stupe u kontakt s njom. Iranska ambasada u Južnoj Koreji je demantovala tvrdnje da je nestala posle takmičenja.

U Iranu više od četiri sedmice traju protesti i neredi zbog smrti mlade Iranke Mahse Amini u pritvoru u Teheranu.

Amini (22) je pritvorila policija za moral, zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba. Ona je pala u komu nekoliko sati nakon hapšenja i preminula 16. septembra u pritvoru.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *