Nijemci o crnom scenariju u BiH: Bošnjačka većina bi bila sposobna za odbranu

63

Bundesver ima vodeću ulogu

List ukazuje da je više zapadnih armija uključeno u formiranje kosovske vojske, a “Bundesver igra vodeću ulogu”.

– On je 2018. godine rasporedio više od 40 terenskih vozila tipa “Wolf”, uključujući i radionice, i to, kako je rečeno, kao “vidljiv izraz izvrsnih odnosa između Bundesvera i kosovskih sigurnosnih snaga”. Za deset godina trebalo bi biti završeno formiranje vojske. Pri tome, u nezvaničnim razgovorima u Berlinu se ne osporava da Kosovo, prema Ahtisarijevom planu, zapravo ne bi trebalo imati vojsku. Zato ne govorimo o tome, navodi se kada se postavlja pitanje uloge NATO-a u izgradnji kosovske vojske – piše FAZ.

– U Prištini pak potvrđuju da postoji “živa razmjena” s Bundesverom. Vezano za pomoć u vojnoj obuci, Bundesver osigurava logističku obuku, obuku vojne policije ili obuku pri deminiranju. Posjete trupama također su dio programa. Njemački general s jednom zvjezdicom savjetuje Kosovare o uspostavi ministarstva odbrane. U drugim vojskama članica NATO-a kosovski časnici također su gosti na tečajevima i vježbama. U 2021. godini više od 300 pripadnika kosovskih trupa sudjelovalo je u velikim manevrima “Defender Europe 21”, pod koordinacijom SAD-a. U izgradnji kosovske vojske, uz Amerikance i Nijemce, posebno se ističu Velika Britanija i Turska – piše FAZ.

“Bošnjačko jezgro, sposobno za odbranu”

U tekstu se navodi kako Bosna i Hercegovina na papiru ima jednu vojsku i postavlja se pitanje “da li bi ona bila u stanju gotovosti u jednoj državi, u kojoj dolazi do trvenja bošnjačke većine i, uslovno rečeno, srpske i hrvatske manjine?”

Potom se navodi kako se u Berlinu može čuti da je “tzv. bosanska armija” nešto poput “glasine” i da bi u slučaju sukoba tamo postojala ne jedna već tri vojske: bošnjačka, srpska i hrvatska. Dodaje se i kako u svakom slučaju ostaje “bošnjačko jezgro, sposobno za odbranu”, kao i da Bošnjaci nisu više tako nemoćni kao tokom rata (1992.-1995.), kada su se nenaoružani borili protiv nadmoćne i dobro naoružane srpske vojske.

FAZ piše i kako je Rusija više puta prijetila da će blokirati produženje mandata trupama EUFOR-a ali da joj je NATO jasno stavio do znanja da će u tom slučaju preuzeti vođstvo nad misijom u BiH. U tekstu se na kraju zaključuje kako vojna misija u BiH ne može “uz upotrebu sile provoditi dekrete visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt)”. Jer, kako FAZ citira nadležne u Berlinu, “te trupe nisu pomoćna policija sa izvršnim ovlaštenjima”.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *