U Potočarima otvoren Dom za majke Srebrenice

55


U nedjelju, 23.10.2022. godine, u Potočarima kod Srebrenice otvoren je Centar za starija lica, koji će nositi ime „Hatidža Mehmedović“, a u kojem će majke Srebrenice i druge starije osobe sa područja Podrinja i šire imati smještaj i svu potrebnu njegu.

Svečanom otvaranju Centra, pored reisul-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, domaćina muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića, brojnih delegacija i gostiju iz Bosne i okruženja, skupu je prisustvovao i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom koju su činili zamjenik predsjednika Mešihata, muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović i glavni imam Medžlisa IZ-e Priboj msc. Harun ef. Eminagić.

Dom za majke Srebrenice je projekat Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) EMMAUS, s kapacitetom smještaja od 94 kreveta u cijelom kompleksu. U sastavu Centra je i ambulanta s nekoliko savremeno opremljenih ordinacija različitih namjena.

Projekt je vrijedan 4,5 miliona KM. Fondacija Proplan iz Holandije obezbijedila je 50% sredstava, a ostala sredstva su osigurali domaći donatori: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica (FMROI), Asocijacija općina iz Turske, Grad Novi Pazar, Općina Ilijaš, Vlada Kantona Sarajevo (KS), Bošnjaci dijaspore i drugi.

Nakon svečanog otvaranja, uslijedio je obilazak kompleksa, zajednički ručak u restoranu Centra, te srdačni muhabeti uz kahvu sa prisutnim majkama Srebrenice o njihovom stanju i potrebama.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *