Esad Džudžo traži formiranje komisije za utvrđivanje kako je BNV trošilo pare

53


Nakon proglašavanja „Bošnjačke liste“ za biranje novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), njen nosilac Esad Džudžo je izneo ocene o dosadašnjem radu sadašnjeg nocionalnog saveta Bošnjaka.

Rekao je da je aktuelno BNV blokirano i da su zbog toga zaustavljeni „procesi delovanja, za koje su urađeni elaborati i obezbeđena sredstva za realizaciju“

Zadatak novog bošnjačkog nacionalnog saveta je da odblokira sve te procese i da postane „mesto stvaranja bošnjačkog nacionalnog konsenzusa u Sandžaku“.

Među 11 zadataka koji treba da deblokiraju zaustavljene aktivnosti na prvom mestu je formiranje komisije, koja treba da ispita kako je BNV trošilo finansijska sredstva.

Lokalni portali u poslednja dva meseca počeli su da „razgrću“ finansijsko poslovanje BNV u poslednje tri godine.

Na osnovu uvida u finansijske izveštaje, utvrdili su da je ta bošnjačka nacionalna institucija na nepostojeće projekte potrošila više od 151.000 evra.

Za finansiranje programa nepostojeće Bošnjačke televizije, edukaciju medijskih uposlenika i projektovanje Bošnjačkog kulturnog centra u Novom Pazaru, za koji ne postoji ni lokacija niti odluka o izgradnji „potrošeno“ 86.500 evra i još 65.000 „dato“ je za organizovanje nepostojećih Sandžačkih igara.

Ova finansiranja događala su se 2020, 2021. i ove godine.

„Bošnjačku listu“ podržao je Bošnjački demokratski savez Sandžaka (BDSS), čiji je predsednik Džudžo, iako on tvrdi da je ona „nezavisna i nestranačka“, koja će „učiniti sve da deblokira zaustavljeni proces ostvarivanja prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji“.

Za osvajanje većničkih mandata, u trci učestvuje pet lista sa ukupno 146 mandata.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *