PO ZAKONU Memić se mora jedne stolice odreći – Ministarstvo ili BNV

82


Nosilac liste Sandžačke demokratske partije za izbore za BNV i novi ministar u Vladi Srbije Husein Memić u intervju za nedjeljnik “Stav” poručio da može obavljati funkciju ministra i predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Međutim, Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina demantuje Memića. Zakon nalaže da se ne može biti i u izvršnoj vlasti i rukovodstvu BNV.

U Članu 7a ovog Zakona stoji da: Predsjednik nacionalnog savjeta i član izvršnog odbora ne može biti izabrano ili postavljeno lice u državnom organu, pokrajinskom organu, odnosno organu jedinice lokalne samouprave koji u okvirima svojih nadležnosti odlučuje o pitanjima koja se tiču rada nacionalnih savjeta.

Prema slovu Zakonu, Memić ne samo da ne može biti ministar i predsjednik BNV-a, već javno mora podnijeti i ostavku na stranačku funkciju, obzirom da je predsjednik GO SDP-a za Novi Pazar i član Predsjedništva.

Također, predsjednik nacionalnog savjeta i član izvršnog odbora ne može biti član rukovodećih organa političke stranke kao što su predsjednik, predsjedništvo, izvršni odbor i sl.

Podsjećamo da je Memić dao obećanje da neću sjedeti u Vladi ako ubjedljivo ne pobijedi na izborima za BNV.

– Moj legitimitet u Vladi Republike Srbije isključivo zavisi od izbora za BNV koji nam predstoje 13.novembra. Ne pada mi na pamet da sedim u Vladi ako nemam podršku svog naroda iz Sandžaka. Nijednog trenutka ne sumnjam u ubjedljivu pobjedu liste koja nosi moje ime i prezime.

Da Memić nema šanse da ostvari značajni rezultat na izborima za Vijeće jasno je i rukovodstvu SDP-u, te su ga stoga poslali na poziciju ministra.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *