Šarplaninci, neustrašivi junaci stada

57

Šarplaninac je neprikosnoveni čuvar stada koji bez razmišljanja ulazi u borbu sa vukovima i medvedima kako bi zaštitio ovce ili drugu stoku – ovako nekoliko sagovornika Radija Slobodna Evropa (RSE) opisuje svoje pse.

Istovremeno ih, podvlače oni, krasi vernost i privrženost. Ova karakteristika šarplaninca može da važi i za njihove vlasnike, koji tvrde da ih ne bi prodali ni za nekoliko hiljada eura.

Sam naziv psa – šarplaninac – govori da im je dom Šar planina, poznatija kao Šara, koja se prostire duž granice Kosova, Severne Makedonije i Albanije. Veruje se da su šarplaninci među najpoznatijim psima na Balkanu.

Čobani koji leto provode na Šari čuvajući stada pričaju kako su svedočili brojnim susretima između šarplaninaca i vukova ili medveda. Tvrde kako su njihovi neustrašivi psi spašavali jagnjad, ovce ili druge domaće životinje koje čuvaju.

“Pre nekoliko dana vuk mi je napao jagnje koje je malo zaostalo od stada. Nekoliko mojih pasa, od petnaest koliko ih imam, brzo su stigli i oterali ga spasivši jagnje. Takvih je slučajeva bilo dosta”, priča Gafur Doda, stočar iz Restelice kod Dragaša na krajnjem jugu Kosova.

“Mi nikad ne vezujemo naše pse. Zato su nam ovce bezbedne i danju i noću. Dešava se da vuci pokušaju da uđu u stado i nanesu nam štetu. Bilo je takvih slučajeva, ali šarplaninci su uvek blizu stada. Pamtim slučaj kada su naši psi udavili jednog vuka, a ostali su morali da pobegnu”, ponosno priča Sakip Balje.

A da šarplaninci bez razmišljanja ulaze i u borbu sa medvedima potvrđuje Agron Bajrami iz Gornjeg Sela, opština Prizren.

“Medved je nedavno na nepunih kilometar od sela napao moje stado. Jedan od šarplaninaca mu se direktno suprotstavio i nepovređen uspeo da ga otera. Osim što je malo povređena bila jedna ovca, drugima nije naneta šteta”, priča Agron Bajrami.

“Oni (šarplaninci) su kao naši ukućani. Znaju šta da rade samo ako me pogledaju. I moj unuk ih mnogo voli i sa šarplanincima je svaki slobodni trenutak”, kaže on.

“Od 1966. do 2015. sam imao svoje stado ovaca. Zahvaljujući dobrim šarplanincima nikada vuk nije ušao u moje stado i naneo mi štetu. Uvek su branili ovce”, podvlači Bajra.

“Šarplaninci su veoma zdravi psi. Displazija kukova je skoro jedina njihova bolest. To je u osnovi razvojna anomalija kada brzorastući koštani deo kukova nije dovoljno učvršćen potpornim strukturama, kao što su ligamenti, zglobne čaure ili mišići na primer”, pojašnjava Zećiri.

“Sve to puno košta ali čuvam ih iz ljubavi i ništa mi nije ni skupo ni teško za njih”, kaže ovaj osamdesettrogodišnjak.

“Moj dan počinje i završava se sa psima. Izjutra ih obavezno posetim, prošetam i poigram se sa njima. Onda mogu da radim sve ostalo”, kaže Bajra.

“Mi ne prodajemo pse. Ali došao je Albanac iz Tirane i nije hteo da ode bez da makar jednog šteneta. Nismo hteli, ali nam je silom dao 2.000 eura za štene od oko tri meseca. Drugi nam je za jednu kuju nudio 10.000 eura ili džip. Nismo pristali i čovek je razočaran napustio naš dom”, priča Agron Bajrami

“Ali samo onda kada sam siguran da će ga dobro čuvati i hraniti, dajem ih prijateljima i pravim ljubiteljima ove pasmine”, kaže Bajra.

Agresivni su samo prema divljim životinjama koje napadaju stada. Slobodnog su duha i vole da uživaju u raskoši Šar planine. Oni koji ih znaju, kažu da su veoma nežni prema deci i da vole da se sa njima igraju.

Rse
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *