PLJAČKA BUDŽETA VIJEĆA – Preko 100.000€ za nepostojeći Memorijalni centar Hadžet

80


Ako ste poželjeli otići na spomen obilježje šehidima Hadžeta, proučiti dovu, il’ Fatihu, možda niste do sada imali informacije da postoji Memorijalni centar Hadžet.

Tragom informacije da takav centar zaista postoji i da je u prethodne 3 godine prebačeno preko 100.000 eura za njega iz budžeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća krenuli smo u potragu za Memorijalnim centrom Hadžet.

Ipak, stanovnici ovog novopazarskog naselja nikada nisu čuli za takav Memorijalni centar, niti bilo kakav spomenik, pa čak ni običnu spomen tablu.

Semir Osmanagić je u Visokom pronašao bosanske piramide, no, sigurni smo, da ni on ne bi uspio pronaći MC Hadžet. Više šanse bi imao pronaći sandžačke piramide.

Šalu na stranu, jer ova priča nije nimalo komična. Radi se o zloupotrebi sjećanja na šehide Hadžeta, na šehidsku krv i kosti zarad ličnog bogaćenja i pljačke. Radi se o još jednoj aferi pronevjere novca kroz sistem isisavanja novca iz budžeta BNV po modelu fiktivnih organizacija.

Na čelu Upravnog odbora Fondacije “Memorijalni centar Hadžet” je Fahrudin Mavrić, predsjednik Izvršnog odbora BNV.

Preko budžeta BNV za MC Hadžet u 2020. , 2021. i 2022. je uplaćeno ukupno 10.150.000 dinara, po sadašnjem kursu to je skoro pa 100.000 eura, tačnije 2020 – 1.850.000, 2021 – 4.300.000, 2022 – 4.000.000 dinara.

Ova aktivnost je posebno sporna jer se radi o direktnom sukobu interesa. Fahrudin Mavrić kao predsjednik IO BNV prebacuje sebi novac na Memorijalni centar Hadžet, gdje je predsjednik upravnog odbora. Isto tako utvrđuje i šalje na usvajanje samom sebi izvještaj o aktivnostima.

Izvještaj postoji samo za 2021. godinu. Nigdje se ne navodi iznos sredstava koji su utrošili, niti su jednom cifrom opravdali finansisjka sredstva od BNV. Ne postoji ni lokacija gdje je eventualno izgrađen Memorijalni centar, spomenički kompleks i sl. Zanimljivo je i to da se usvajao izvještaj a da se prethodno nikada nije usvajao plan i program ovog fiktivnog i nepostojećeg Memorijalnog centra.

Da stvar bude skandaloznija, za novodno održavanje Festivala sandžačke sevdalinke FESS za ove tri godine ukupno je prebačeno 500.000 dinara ili 4.200 eura. Kažemo navodno, jer se već godinama ovaj festival ne održava.

Zanimljivo je da se kao aktivnosti navode neke stavke koje su pored budžeta za MC Hadžet opet posebno finansirane sredstvima iz budžeta BNV, tako da ispada da se za jednu te istu stvar duplo izdvaja novac, kao u slučaju Smotre bošnjačkih igara SBONI.

Te 2021. BNV je za SBONI izdvojilo 800.000 dinara (ne ulazi u finansijski dio Fondacije).

Dok je 2020 i 2022. za SBONI opredijeljeno budžetom po 500.000 dinara. Tako da na ovu cifru od 100.000 eura treba dodati i dodatnih 15.000€. Ispada da se Memorijalni centar za šehide Hadžeta bavio igrom i folklorom pred duše šehida.

Portal Sandžačke je nizom istraživačkih tekstova prikazao šemu po kojoj se bukvalno pljačka budžet BNV, a koji u jednom mandatnom periodu iznosi preko 2.200.000 eura (dva miliona i dvjesta hiljada eura). Nadamo se da će nadležni organi, ali i nova većina u BNV pokrenuti ispitivanje misterioznog ispumpavanja novca iz BNV.

Potemkinova sela je fraza, koja označava nešto – što u stvarnosti ne postoji, već postoji samo kao privid i opsjena. Upravo su ove institucije koje je fabrikovalo BNV – sandžačka potemkinova sela. Ova metafora nazvana je po ruskom vojskovođi i knezu Grigoriju Aleksandroviču Potemkinu. On je tada po opustjelim stepama južne Rusije dao sagraditi pored puta (kojim je carica Katarina II. sa svojom pratnjom imala kretati) lažna sela kulise, s lažnim seljacima (manekenima), lažnim pastirima i lažnim stadima (koja su premještana po potrebi). Time je obmanuo caricu Katarinu II., koja je prolazeći tuda 1787. na svom putu za Krim, vidjela lažnu sliku brze i uspješne obnove kojom je rukovodio Potemkin.

Da li će Bošnjaci povjerovati u lažne institucije ili ne, dobićemo odgovor 13-tog navečer.

Izvor: Sandzacke.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *