U ponoć počinje predizborna tišina, pravo glasa ima 113 hiljada Bošnjaka

37


U Srbiji će u nedjelju, 13. novembra biti održani izbori za Nacionalne savjete nacionalnih manjina. Predizborna tišina počinje večeras u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 20 sati.

Pravo glasa na predstojećim izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća imaće 113.476 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak, navodi se u Rešenju koje je objavilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Više od polovine Bošnjaka sa pravom glasa živi u Novom Pazaru – 60.449, a slede Tutin sa 20.100 birača i Sjenica i Prijepolje sa nešto preko 12.000 upisanih u poseban birački spisak.

Pravo glasa na izborima za novi saziv tog nacionalnog savjeta imaće i blizu 4.500 stanovnika Priboja i 865 žitelja Nove Varoši.

Van Sandžaka, više od 1.000 upisanih Bošnjaka u poseban birački spisak je samo u Beogradu, dok je u još samo nekoliko gradova ta brojka trocifrena.

Na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća učestvovaće pet lista – Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković”, “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” i “Bošnjačka lista – Esad Džudžo”.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *