POSLEDNJI PODACI O procentualnoj izlaznosti u sandžačkim gradovima

69

Koordinator Radnog tijela RIK-a u Novom Pazaru Esad Mahmutović potvrdio je za RTV Novi Pazar da izborni proces na 67 biračkih mjesta protiče uredno, te da nisu zabilježene nepravilnosti. On je podsjetio da su birališta otvorena na vrijeme, jutro u 7 sati i da će građani moći da glasaju do 20 časova.

Za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru glasa, 60.502 birača upisanih u Poseban birački spisak, što je više od polovine ukupnog broja upisanih Bošnjaka. Pravo glasa na izborima za Nacionalni savijet bošnjačke zajednice u Srbiji ima 113.476 birača.

U Novom Pazaru glasaju i pripadnici drugih manjinskih zajednica, objasnio je koordinator Radnog tela RIK-a u Novom Pazaru Esad Mahmutović.

”Osim Bošnjaka u Novom Pazaru imaju pravo da glasaju i pripadnici ostalih nacionalnih manjina, najviše Albanaca i Roma. Imamo Grke, Egipćane, Aškalije, i oni biraju predstavnike u svojim nacionalnim savetima”, rekao je za RTV Novi Pazar Mahmutović.

U Tutinu, koji je posle Novog Pazara izborna jedinica sa najvećim brojem upisanih u Poseban birački spisak, 20.101, izborni proces počeo je uredno, otvaranjem birališa u 7 sati. Kako nezvanično saznajemo na jednom biračkom mjestu zabilježene su nepravilnosti, a prema informacijama koje imamo na tom biralištu intervenisala je i policija.

Nepravilnosti su zabeležene i u seoskoj mjesnoj zajednici sjeničke opštine. Prema našim nezvaničnim saznanjima postoji mogućnost zatvaranja tog biračkog mesta, u selu Žabren. Inače, u Sjenici pravo glasa ima 12.240 birača i prema prvom preseku do 12 časova zabilježena je izlaznost od 9.5%.

U Novoj Varoši do podneva je glasalo 20% birača, upisanih u Poseban birački spisak. U toj opštini upisano je 865 Bošnjaka.

U Prijepolju tokom izbornog dana, koji je i u toj sandžačkoj opštini počeo u 7 sati, nisu zabilježene nepravilnosti. U opštini na Limu Bošnjaci glasaju na 33 biračka mesta. Izlaznost u Prijepolju do podneva je 14%.

Pravo glasa u Priboju ima 4.416 građana. Prema saznanjima RTV Novi Pazar pravo glasa do podneva iskoristilo je oko 15% birača, što je prosjek zabilježen i na poslednjim parlamentarnim izborima. Biračka mjesta otvorena su na vrijeme i u toj opštini izborni proces protiče uredno. Bošnjaci u Priboju glasaju na 11 biračkih mesta.

Izbori-15.00 časova

Novi Pazar– Biračko pravo iskoristilo 16.33% građana, odnosno 9.876 upisanih u Posebni birački spisak, na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Podsjetimo, Novi Pazar je najveća izborna jedinica sa više od 60.000 birača, upisanih u Poseban birački spisak.

Izborni proces u Novom Pazaru protiče uredno.

Senada Kalić
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *