Svjedočenje SALIHA UGLJANINA iz 1935.godine da je Bosna bila sve do DVA KILOMETRA JUŽNO OD DANAŠNJE KOSOVSKE MITROVICE

105

SNIMAK PRIČE 85-TO GODIŠNJEG SALIHA UGLJANINA IZ 1935. GODINE KOJOM SVJEDOČI DA JE KRAJNJA GRANICA BOSANSKOG VILAJETA BILA DO 1878. GODINE DVA KILOMETRA JUŽNO OD DANAŠNJE KOSOVSKE MITROVICE

Blizu današnje Kosovske Mitrovice koja se ranije zvala Pazarska Mitrovica i koja je od 1463. do 1878. godine bila dio Novopazarskog sandžaka i Bosanskog pašaluka (vilajeta), a do 1890. godine dio Novopazarskog sandžaka, nalazio se han i pored hana veliki kamen koji je označavao granicu Bosanskog vilajeta.

Tu su Bošnjaci iz Bosanskoog pašaluka (ejaleta, vilajeta), vraćajući se u svoje krajeve, prinosili kurban (klali ovnove) kao žrtvu u znak zahvalnosti Bogu, što su dotle zdravo doputovali.

Dotle su prvaci bosanski izlazili u susret novom bosanskom veziru i u njegovu sreću i počast klali kurban.

O tome pričaju i danas stari ljudi u Mitrovici. Granični stub koji je označavao tadašnju granicu Bosne, a ujedno i Novopazarskog sandžaka se nalazio na nekih 2 km udaljenosti od stare mitrovačke željezničke stanice kod sela Svinjara.

Okupacija Bosne i Hercegovine 1878. godine, odvojila je Sandžak od Bosne i on će u narednih četiri decenije biti dio Kosovskog vilajeta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *