Prije dva mjeseca počeli ste pratiti online treninge. Odvojite 15 minuta dnevno za niz kratkih vježbi, pratite plan koji je trener objavio na Instagramu, ali rezultata i dalje nema. Nakon početnog uzbuđenja zbog ulaska u novi set treninga iz udobnosti vlastitog doma, dolazi do razočaranja rezultatima, a potom odustajanja. Šta je problem?

Realnost je da onlajn trening jednostavno nije pogodan za svakoga, kako tvrdi poznati njujorški trener. Jessica Mazzucco.

“Online trening je prihvatljiv samo za ljude koji imaju napredni nivo kondicije”, rekao je Mazzucco za US News & World Report.

Ali opet, zašto su online treninzi tako popularni? Tokom izolacije, ova opcija je obuhvatila sve više pristalica koji su odlučili da svoje tijelo održe u formi unutar četiri zida. Na primjer, fitnes aplikacija Freeletics, koja ima više od dva miliona korisnika u Velikoj Britaniji, zabilježila je povećanje upotrebe od 50 posto između marta i juna prošle godine, prenio je BBC.

Trend se nastavio i nakon otvaranja teretane. Brojni fitnes influenceri svakim danom bilježe sve veći rast pratilaca na svojim profilima, a počeli su da puštaju i nove kratke video zapise koji garantuju transformaciju tijela za mjesec dana. Mnogima se svidjela obuka u kući, ali njeni rezultati su često daleko ispod očekivanja.

Ali zašto vaša online obuka ne dovede do željenog napretka? Ovo su neki od razloga.

Kada vježbate s dostupnim treninzima raznih fitnes influensera, često je pogrešno izvoditi vježbe na pogrešan način. Nedostatak stručne pomoći i usmjeravanja ne samo da neće rezultirati željenim napretkom, već može biti i prilično opasan. Na primjer, loša tehnika čučnjeva može dovesti do ozljede koljena, a savijanje leđa u mrtvom dizanju može uzrokovati ozljedu kičme.

Još jedan problem kod vježbanja uz video snimke na društvenim mrežama je loša motivacija. Naime, kako tvrdi Mazzucco, posjedovanje ličnog trenera čini vas odgovornim i bit će vam teže otkazati trening ako vas neko čeka u teretani.

Takav nivo odgovornosti izostaje u online obuci čije vrijeme i mjesto sami birate. Zbog toga dolazi do gubitka kontinuiteta vježbanja jer ponekad jednostavno postanete lijeni da počnete pa umjesto treninga odlučite ostati u krevetu bez grižnje savjesti.

Nadalje, mnogi od dostupnih fitnes videa nose oznaku “bez opreme”, što bi značilo da se radi o treningu koji ne zahtijeva nikakvu dodatnu opremu osim težine vlastitog tijela. Teoretski, ovakve vježbe se mogu izvoditi bez profesionalne opreme kao što su trake i utezi, ali činjenica je da neće dati sjajne rezultate. Naime, ako želite raditi na oblikovanju mišića ili dobiti mišićnu masu, neophodni su treninzi sa utezima i specijalizirana oprema.

Takođe, ozbiljni rezultati se ne mogu postići sa 15-minutnim treninzima, koliko je prosečna dužina videa jednog od popularnih fitnes influensera. Da biste poboljšali svoj fizički izgled, potrebno je ipak malo više da se znojite, a kvalitetan trening trebao bi trajati oko sat vremena i uključivati ​​vježbe i zagrijavanje.

U videu koji traje tako kratko, predviđeno je nekoliko sekundi za izvođenje svake vježbe. Ali svi imaju različite opcije, tako da nekome treba više vremena da pravilno izvede deset ponavljanja jednog pokreta. Zbog brzine snimka, velika većina ljudi ne izvodi predviđeni broj ponavljanja vježbe, već nakon zadanog vremena prelazi na sljedeće. To uzrokuje nedovoljnu aktivaciju mišića i čini samu vježbu neučinkovitom.

Često se zanemaruje činjenica da se rezultati ne postižu isključivo kroz obuku. Ključ za izgradnju figure i dovođenje tijela u formu je pravilna prehrana. Influencerski trikovi ili Tik-Tok savjeti ne pomažu u uređenju dnevnog menija prema ličnim potrebama pojedinca.

Ako se tek upuštate u fitnes izazove, radi sigurnosti i vlastitog zdravlja, umjesto da provodite vrijeme vježbajući uz video sa YouTube-a, odlučite se za trening uživo uz stručnu pomoć.

Fit4life je preventivni program Mercury Insurance koji će se pobrinuti za vaše zdravlje na viši nivo. Program uključuje mogućnost vježbanja u nekim od najpoznatijih fitnes centara, kao i konsultacije sa nutricionistom, izradu plana ishrane i po izboru test intolerancije na hranu i analizu sastava.

U okviru Mercuryjevog fit4life programa u ponudi su i sistematski pregledi, a na vama je da odaberete da li želite klasični sistematski pregled u poliklinici ili pregled iz udobnosti partnerskog wellness hotela. Korisnici programa također mogu uživati ​​u ugodnom boravku u hotelu uz noćenje i wellness usluge.

Kako biste se osjećali sigurno u svakom trenutku, Merkur osiguranje nudi i opciju health4me Premium koji uključuje i uslugu MedEasy za ugovaranje pregleda i osnovne pakete Accident i Health Plus, koji vam daju pravo na odštetu u slučaju boravka u bolnici ili operaciji, kao i dodatnu sigurnost u slučaju neočekivanih događaja.

Kako bi upotpunili ovu bogatu ponudu zdravstvenih usluga, otvoren je i Mercury Poliklinika Wellife. Tamo možete koristiti usluge pregleda prema indikacijama iu skladu sa odabranim pokrićem na vašoj polisi dopunskog zdravstvenog osiguranja health4me Premium. Treba napomenuti da su usluge Poliklinike Wellife dostupne i svima ostalima, koji žele brzo i bez čekanja i uz konsultacije sa najboljim stručnjacima da otklone svoje zdravstvene probleme.

Poliklinika Wellife pored pregleda specijalista interne medicine nudi i specijalistički nefrološki pregled, specijalistički pregled hipertenzije, sistematski pregled, preoperativni tretman i konsultacije i drugo mišljenje, kao i usluge fizikalne medicine i rehabilitacije uz fizikalnu terapiju.

Na kraju, važno je da malo odmorite svoje tijelo nakon treninga i pregleda. To je odlična destinacija Mercury Lifestyle Center koji nudi bogat program tretmana za opuštanje i uljepšavanje.


Sponzorisani sadržaj kreiran u saradnji sa Merkur osiguranjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here