Najveći neprijatelj i najveći zdravstveni problem u svijetu su maligne bolesti, a samo u Hrvatskoj godišnje oboli njih oko 25.000, a umre oko 12.500 ljudi. Muškarci najčešće obolijevaju od raka pluća i prostate, a žene od raka dojke i debelog crijeva. Zato su važni preventivni pregledi na koje uvijek trebate odgovoriti jer vam doslovno spašavaju život. Također, mudrim odabirom hrane možemo spriječiti rak. Dobrim izborom namirnica osiguravamo sve potrebne hranjive tvari, ali i štitimo tijelo od slobodnih radikala koji se obično stvaraju u našem tijelu. No, ako ih ima previše, mogu utjecati na razvoj raka.

Stoga smo pitali hrvatske onkologe Damir Eljuga, Ilona Sušac i Marija Buljan koju hranu najčešće jedu, a koju izbjegavaju kako bi spriječili rak.

Mediteranska prehrana je najzdravija

– Ne treba naglašavati da je pravilna ishrana važna u prevenciji ne samo malignih bolesti već i kardiovaskularnih i mnogih drugih. Poznato je da tzv mediteranska prehrana je u tom smislu najzdravija i nije ni čudo što ljudi koji konzumiraju ovu vrstu prehrane imaju nižu stopu učestalosti i smrtnosti od raka. Inače, ja sam “svejed” i trudim se da budem umeren u jelu i piću što je više moguće – rekao je prof. sc. Damir Eljuga specijalist ginekologije i akušerstva, subspecijalist ginekološke onkologije, primarijus i viši znanstveni suradnik.

Često se nalazi na njegovom jelovniku raštika sa samoniklim ljekovitim biljem, ai supa od pasulja kao kvalitetan izvor biljnih proteina. Obično jede petkom riba ili cod sa kuvanim blitva i kuvani krompir, naravno, maslinovo ulje. Osim prehrane, važna je i adekvatna tjelovježba koja održava normalnu tjelesnu težinu, što je izuzetno važno u prevenciji svih bolesti, uključujući i rak.

Doc. sc. Marija Buljan, specijalistica dermatologije i venerologije, subspecijalistica dermatološke onkologije, koja priznaje da ponekad zbog poslovnih i privatnih obaveza ne jede redovne, svježe i tople obroke, već nastoji jesti zdravu hranu.

Ona ne voli meso, već ga jede do dva puta sedmično, ali redovno unosi proteine ​​biljnog porijekla.

– Najčešće u kombinaciji s jogurtom ili zobenom kašom kojoj volim dodati orasi, poput badema i lješnjaka – kaže dr. Buljan.

Obratite pažnju na kvalitetu suhomesnatih proizvoda

Dr. Eljuga meso i povrće nabavlja od provjerenih porodičnih farmi, vodeći računa da su ekološki prihvatljivi.

– U manjim količinama volim jesti suhomesnate proizvode poput pršuta i slanine, ali ne one proizvode koji su pretjerano izloženi sušenju u dimu, a to je vidljivo golim okom jer su gotovo crni. Takvi proizvodi su vrlo nezdravi i dovoljno štetni čak i ako nisu visoko iznad dima. Naime, površina tako nepropisno sušenog mesa prožeta je brojnim kancerogenim spojevima koji mogu uzrokovati razvoj malignih bolesti, prvenstveno debelog crijeva i želuca – rekao je dr. Eljuga.

Upravo zbog nezdravih oblika prerade suhomesnatih proizvoda dr. Buljan ih nastoji izbjeći.

Također, dr. Eljuga smatra važnim da se konzumira manje tzv. bijeli proizvodi: šećer, mast i (bijelo) brašno.

Povrće i voće

Napisane su brojne knjige u kojima se navodi hrana koja je korisna za jelo s ciljem sprječavanja raka. Ali povrće je definitivno najvažnije. Kupusnjače svi su redovno na tanjiru.

– Preporučujem da uz glavna jela jedete što više povrća salate jer imaju korisne antioksidanse (resferatrole, flavanoide) koje nijedna kemijska laboratorija ne može sintetizirati, a važni su za uklanjanje slobodnih radikala i štetnog oksidativnog stresa koji nastaje kao posljedica nezdravog života – kaže dr. Eljuga.

Kad razmišlja o hrani, dr. Buljan ne razmišlja o raku, odnosno ne bira hranu kako bi izbjegla rak, već nastoji osigurati da njezini obroci sadrže dovoljno kvalitetnih hranjivih tvari.

– Tako da jedem puno povrća, posebno zelena salata,, šargarepa,, brokoli, i sezonsko voće – kaže dr Buljan.

Vlakna od celog zrna

Osim voća i povrća, svakako trebate dodati hranu bogatu vlaknima, a ona sadrži, prije svega, žitarice, kruh i druge pekarske proizvode od cjelovitih žitarica.

– Sezona za mene počinje raštike s domaćim svinjskim, a ponekad i ovčjim rebrima koji se, zbog bogatog sadržaja vitamina, minerala i mikroelemenata, The New York Times nedavno svrstao među 10 najboljih i najzdravijih namirnica – objasnila je dr. Eljuga.

Raštiku redovito konzumira dr. Med. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije, ali uvijek pazi da hrana koju konzumira dolazi iz provjerenih izvora.

– Ne postoji hrana protiv raka, postoji samo zdrava hrana koja štiti naše tijelo od svih bolesti, uključujući i rak. To je prirodno uzgojena hrana bez pesticida, gnojiva, hormona, antibiotika i slično – kaže dr. Sušac.

Čoveku je potrebna sva hrana prirodnog porekla

Kako bi očuvala svoje zdravlje, dr. Sušac jede sve što je sezonsko, a hranu pokušava nabaviti iz naših sela.

– Meso, jaja i sir kupujem isključivo na selu, nešto povrća iz vlastitog uzgoja, a nešto s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Čoveku je potrebna sva hrana prirodnog porekla. Važno je da je iz organska poljoprivreda. Samo takva hrana sadrži sve hranjive tvari koje su neophodne za normalno funkcioniranje organizma pa tako i u borbi protiv raka – objasnio je dr. Sušac.

Najveći problem je voće koje nije dostupno tokom cijele godine u potrebnoj količini.

– U proljeće do sredine ljeta uživao sam u domaćem, organski uzgojenom borovnice. Trenutno uživam u organskom uzgoju grožđe, Jedem i sjemenke grožđa koje su pune resveratrola, snažnog antioksidansa – kaže dr. Sušac. Uskoro će svojoj prehrani dodati šipak šipak koji je pun vitamina C.

Iako se često ističe kako su kupus (krstašice) vrlo važni u borbi protiv raka, mogu naštetiti nekim ljudima, a neki ih jednostavno ne podnose.

– Osobno ih volim i jedem ih iz provjerenog izvora. Najčešće su raštika i brokoli. I meni se zaista sviđa pasulj i jedem ih tokom cijele godine (svježe, smrznute, u gulašu, u salati), svih vrsta, boja, uzoraka – rekla je dr. Sušac.

Izbegavajte gotova jela

Zdrave masti su neophodne za normalno funkcioniranje osobe. Maslinovo i bučino ulje i mast su komponente lonca Dr. Sušac.

– Ne volim brzu hranu (junk food) i jedem je samo kad moram, a to je vrlo rijetko. Takođe ne volim polugotova jela. To je hrana puna soli i začina, aditiva (često nisu dopušteni), a kvaliteta hrane od koje se priprema je upitna. Pun je jednostavnih ugljikohidrata i zasićenih masti, a nedostaju mu hranjive tvari koje su nam potrebne za život: minerali, vitamini, vlakna, željezo i još mnogo toga – objasnio je dr. Sušac.

Brzu hranu koja je masna i slana izbjegava i dr. Buljan, te pokušava smanjiti unos slatkiša.

– To su namirnice koje potiču upalne procese u tijelu za koje se zna da pogoduju razvoju raznih bolesti, uključujući i rak – kaže dr. Buljan. Dodala je da redovno uzima probiotike i suplemente, kao npr vitamin D, magnezijum, cink, vitamin C. i po potrebi gvožđe, a tokom proljeća i ljeta traje astaksantin koji joj pomaže u suzbijanju alergija na sunce.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here